Založ si blog

12 hodín denne, 6 dní v týždni

Keď som bola malé dievčatko, chcela som rýchlo vyrásť a mať prácu, dom, veľkú rodinu, cestovať a spoznávať svet.  To sa mi i splnilo.  Spomínam si na jednu chorvátsku rodinu, ktorá žila v meste Murg vo Švajčiarsku. Vtedy ako dvadsaťročné dievča som, počas letných prázdnin mala na starosti, dvoch chlapcov. Starší Sebastián mal 13 a mladší Marco 10 rokov.

Z Chorvátska vždy prišli len počas letných prázdnin a rodičov, žijúcich vo Švajčiarsku, tak videli  2 mesiace v roku. Ich starí rodičia sa o nich starali celý rok. Nemali na výber. Jasmína a Dragan ťažko pracovali niekedy i 12 hodín denne, aby zo zárobku uživili dve rodiny. Seba a starých rodičov, ktorí sa starali o ich synov v rodnom meste.

Krajina ako z reklamy

Pre mňa, ako mladé dievča, bolo Švajčiarsko kúzelné. Všade drevené alpské domy, na pastvinách sa pásol dobytok, príroda ako z reklamy na čokoládu Milku a skutočne čisto. Miestami to bolo  neuveriteľné. Chlapci boli akční, tak sme denne bicyklovali, hrali futbal, plávali v blízkom jazere a hlavne sa veľa smiali. Niekedy som padala od únavy, lebo navariť, upratať dom a riešiť denne program, nebolo vždy jednoduché.  Ich rodičia, odchádzali zavčasu ráno a prichádzali domov po tme. Keďže pracovali i v sobotu, deň pre výlety bola nedeľa. Ale stálo to za to.

Je to len pozlátko?

Rodičia ani raz nepovedali, že nevládzu. Maximálne sa snažil čas využiť tak, aby boli s deťmi.  Precestovali a zažili sme veľa zo Švajčiarska. Občas som si pripadala ako pokrvný člen ich rodiny. Čo bolo ich, bolo i moje. Naučili ma chorvátsky jazyk a dlho po návrate domov sme si písali, volali. No chlapci už vyrástli a dnes už majú každý svoju rodinu. Osobne zažili  vojnu medzi Bosnou a Hercegovinou. To ich veľmi poznačilo. Život je zaujímavý i v tom, kde všade môžeme zanechať stopu.

Osobne si neviem predstaviť, že pre ekonomickú situáciu odídem od rodiny. A  pre dlhodobý cieľ, ktorí si dali, dokázali prežiť náročné obdobie v  zahraničí. I keď je Švajčiarsko ekonomicky silná krajina, cudzinci to nemali jednoduché. Museli sa naučiť povinne jazyk, ktorí im štát poskytol v kurzoch, prácu nesmeli odmietnuť. Iba z vážnych dôvodov. 

Deti hneď po príchode do krajiny boli umiestnené v školských zariadeniach, i keď neovládali jazyk. Zo začiatku sa rodiny častokrát borili, aby  zapadli do komunity, v kantone, ako nazývajú okresy. Ale ani všetky prekážky ich neodradili zostať v tomto krásnom kúte sveta. Doma zažili chudobu, hlad, vojnu a tu v cudzom svete hľadali pokojné miesto pre život.

Kde je môj domov?

Mňa teší, že som spoznala rodinu, ktorá sama hľadala domov v cudzom svete a vedeli sa o pocit spolupatričnosti k človeku podeliť. Vyvstala mi tu otázka. Je to pravda, že domov máme len jeden? A ja viem, že záleží na uhle pohľadu. Domov je tam, kde cítim lásku, kde nie je dôležité odkiaľ si, ale kým si. A tento pocit zažívam opäť pri projekte s názvom Tvorivá Spoločnosť. Lebo tu som človekom, ktorí nedelí podľa rasy, či statusu. Spoločne a celosvetovo konáme, aby sme informovali ľudí o dôležitosti vytvoriť svet na morálno-duchovných hodnotách. A keď sa ľudia súhlasne vyjadria k  novému vektoru v spoločnosti, začneme prvky tvorivej spoločnosti implementovať  do politiky. Ak máte potrebu konať pre lepšiu budúcnosť, pozývam vás, pripojte sa k projektu. V živote veci nie sú zložité, možno je zložitý len náš pohľad …

    Zuzana Š.

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 646774x
Priemerná čítanosť článkov: 1990x

Autor blogu