Založ si blog

Ako sa stalo normálnym: “Prišiel som o pizzerku, ani neviem ako.”

V dedinskej pizzerii podniká celá rodina. Minule som na Facebooku čítala status zúfalého otca, živiteľa rodiny. “Z čoho budem žiť?!” 

“Chvalabohu, že nie sme na tom tak ako títo chudáci.” To bola prvá myšlienka, ktorá mi napadla po prečítaní celého statusu. Vďaka nemu som mohla aspoň virtuálne spoznať jednu z mnohých rodín, ktorá zažíva v dnešnej dobe ťažké časy. Hneď som zamietla nepotrebnú myšlienku. Pretože sa nás to týka. Každého jedného z nás. 

Nemenovaná pizzeria sa nachádza na východe Slovenska. Tam, kde (vraj) nič nie je. V rodinnej pizzérii pracovali nielen rodičia, ale aj tri dievky, ktoré si takýmto spôsobom zarábali na vysokoškolské štúdium. Aj v “lepších” časoch sa museli obracať. Napriek tomu rodinku podnikanie bavilo, podľa reakcií komentujúcich robili perfektnú pizzu. Suroviny dovážané z Talianska sa kazili v sklade. Čo mohli, rozdali, zúžitkovali. Ale aj tak im ostali nemalé zásoby. 

Paradox dnešnej doby

Idem do mesta. Cestou ma upúta billboard prezentujúci luxusné autá. Oznamoval mi, že vraj stojím za to, aby som si mohla užiť luxus naplno. Ďalší billboard ponúkal šperky “pre náročných”. Pochopila som, že sa tieto reklamy prihovárajú tým, ktorí nemusia počítať každý cent. Hneď som si spomenula na majiteľa pizzerie. Netušil, z čoho kúpi dievčatám jarné topánky. Netušil, čo budú robiť. Netušil, či sa im vôbec niekedy tú malú pizzeriu oplatí otvoriť.

Uvedomila som si, že človek k šťastiu toho nepotrebuje veľa. Posteľ, strechu nad hlavou, stravu, teplo a aspoň trošku času na oddych. Napriek tomu, že mnohí z nás trávia v práci nadčasy, nevedia sa dostať z kolotoča splátok hypotéky, poistiek, pôžičiek a daní. Aby sme to dokázali zmeniť, stačí nám aspoň spočiatku začať vôbec premýšľať o tom, že môžeme žiť inak. Veď už vieme, že spoločnosť, v ktorej žijeme, vôbec nie je zdravá a je namierená proti človeku. Stačí nám spojiť sa v jednom cieli, v cieli vytvoriť dôstojné podmienky pre každého človeka na planéte. Áno, aj pre rodinu majiteľa ťažko skúšanej pizzerie. Keď sa spojíme v jednom cieli, budeme ju vedieť veľmi ľahko vytvoriť. Práve o tom je Tvorivá spoločnosť.

Spoločne môžeme ľahko pretaviť myšlienku do praxe:

Teórie majú štyri stupne prepojenia:

  1. Je to bezcenný nezmysel;
  2. Je to zaujímavé, ale zvrátené;
  3. Je to pravda, ale úplne bezvýznamná;
  4. Veď som ti to vždycky hovoril;

Len od nás záleží, kedy a ako rýchlo sa dostaneme k štvrtému stupňu.

Michaela

Zdroj: allatraunites.com

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645928x
Priemerná čítanosť článkov: 1987x

Autor blogu