Založ si blog

Komunizmus: V čom bola jeho najväčšia slabosť?

Komunizmus, teda presnejšie socializmus, som na vlastnej koži prakticky ani nezažila. Pamätám si, ako nám raz súdružka učiteľka v škole prikázala, že ju máme volať „pani učiteľka.” Netušila som prečo. Malým, sopľavým škôlkarom nikto nič nevysvetľoval. Dávali sme si však poriadny pozor na jazyk. Za každú „súdružku učiteľku” sme dostali na zadok.

Kto je náš nepriateľ?

Od „Nežnej revolúcie” pretieklo už dosť veľa vody. V škole sa nám komunisti ukazovali ako najväčší nepriatelia civilizovanej spoločnosti. Študentom sa dával za vzor len západ. Ruština sa mi páčila od detstva, no nikomu som to nepovedala nahlas. Absolútne vymizla zo školských osnov, i keď nám je blízka. Veď sme všetci Slovania. Dnes nevnímam za nepriateľa ani západ, ani východ. Vo všetkých krajinách predsa žijú ľudia, ktorí majú v sebe ako dobro, tak aj zlo. No to, čo sa medzi nimi odohráva, konflikty, vojny, násilie, to je len dobre rozohraná partia „iných hráčov.” Tí sa pre svoje záujmy neštítia poslať do vojny vlastný národ.

Žiaden „izmus”

Od rodinnej známej som minule počula názor na kapitalizmus, ktorý nie je moderné vyslovovať nahlas: „Vieš, ja vám mladým nezávidím. My sme toho veľa nemali, no nemuseli sme si brať 30-ročnú hypotéku, ani sme nemali strach o robotu. Veľa vecí bolo zlých, ale ani dnešná doba sa nemá čím chváliť.” Súhlasím s ňou. Každá doba má svoje plusy a mínusy.

No čo keby sme zabudli na všetky „izmy,” kapitalizmus, komunizmus i socializmus a začali budovať niečo nové, ešte raz a so všetkými pochopeniami, ktoré máme? Na minulosti sa môžeme učiť. Aj na komunizme. Ten stroskotal na tom, že všetci sme si boli síce rovní, no niektorí si boli predsa len rovnejší. A moci, ktorú náhle získaš, sa vzdáva veľmi ťažko. Veď moc chutí tak sladko! 

„Idea komunizmu nie je nová. Prečo? Pretože má svoj pôvod v tvorivej spoločnosti. Ani idea tvorivej spoločnosti nie je nová, veď množstvo civilizácií tým prechádzalo (niektoré úspešne, niektoré neúspešne). No keď ohlásili niečo také ako komunizmus s dobrým zámerom, ľudia sa spojili a začali ho budovať. Ostalo jedno „ale“ – ostal kráľ, teda vodca, ten, ktorý všetkých riadil, výnimočný, veľkolepý človek. A vytvorili ho, zjednotením sa na základe tejto myšlienky, dokonca mali energiu, voľnú energiu, technologicky boli veľmi rozvinutí, no nedokázali sa rozlúčiť s mocou. A vzniklo z toho čo? Atlantída.” úryvok z relácie Tvorivá spoločnosť – perspektíva civilizácie.

Bez vládcov a elít

Som pevne presvedčená, že sa vieme spojiť aj bez toho, aby nad nami stál vodca. Všetci sme predsa dospelí ľudia, ktorí na seba vedia vziať zodpovednosť. Ani delfíni nemajú vodcu, len skúsenejších jedincov, ktorí v prípade rizika berú na seba zodpovednosť. Keď je to možné medzi zvieratami, prečo by to nemohlo fungovať medzi ľuďmi?

V praxi som zistila, že to ide. Projekt Tvorivá spoločnosť za krátky čas spojil státisíce účastníkov a milióny podporovateľov z viac ako 200 krajín sveta, ktorí sa rozhodli konať a nemlčať. Nie sú medzi nami autority, sú len ľudia, ktorí na seba berú väčšiu zodpovednosť ako ostatní. A každý, kto vníma, že spotrebiteľský formát spoločnosti ide do slepej uličky, sa môže pridať. Pripojiť sa vlastným nápadom, ideou, ktorá pomôže zmeniť spoločnosť k lepšiemu. Nepotrebujeme žiadne „izmy,” len rozhodnutie začať sami meniť našu budúcnosť. Keď sa ako ľudstvo spojíme v jeden celok, vytvoríme silu, ktorú žiadna hŕstka ľudí neprekoná. 

Michaela G.

Reakcia na čiernu PR kampaň: Komu vadia billboardy Tvorivej spoločnosti?

20.03.2024

Pred pár dňami vyšiel v denníku SME tendenčný premium článok, ktorý má za cieľ pošpiniť medzinárodný projekt Tvorivá spoločnosť. Autorka tohto článku, ktorý vo výsledku očierňuje účastníkov projektu, ako aj samotnú myšlienku projektu Tvorivá spoločnosť, narúša takmer všetky zásady novinárskej etiky, napriek tomu, že Etický kódex novinára je pre ňu, ako aj [...]

Nádejný podnikateľ

19.03.2024

Svedectvá, ktoré nás nútia zamýšľať sa nad smerovaním spoločnosti Pri cestovaní vlakom som sa neplánovane stala súčasťou cudzieho rozhovoru: „Ty pako, čo tu robíš?!” buchol staršieho pána po pleci mladý chalan, spoznal v ňom starého známeho. “Ešte robíš u Zdena?” spýtal sa ho Tibi, obézny pán, ktorý žije z invalidného dôchodku. Občas predá nejaký [...]

Medveď nad človekom: Zrkadlo spoločenských hodnôt v čase krízy

17.03.2024

V dnešnom svete plnom nekonečných diskusií a polemík často premýšľam, aké sú skutočné hodnoty, ktoré naša spoločnosť vyznáva. A práve dnes moje úvahy smerujú k zvláštnej paradigme, ktorá mi nedáva spať: prečo je v našom spoločenskom rebríčku hodnôt medveď považovaný za bytosť vyššej hodnoty než život človeka? Táto otázka mi príde ešte naliehavejšia, [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 623102x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu