Založ si blog

Príbeh riaditeľa, ktorý dnes žije v unimobunke. Prečo?

Sedel na lavičke a kŕmil holuby. Sám, len so svojimi myšlienkami a v špinavom kabáte, pôvodnú farbu ktorého by odhadol len málokto. “Pane, okamžite prestaňte kŕmiť tie potvory! Čo nevidíte, že sú premnožené?” Za chrbtom starého muža sa objavila žena v stredných rokoch, ktorej sa nepáčilo mužovo konanie. Po chvíli odišla, vidiac, že pán nereaguje na jej konanie. 

Sadla som si na lavičku oproti. Pánovi nebolo veľa treba. Prezradil mi, že sa volá Karol, a roky bol riaditeľom výberového gymnázia. Začal hovoriť o tom, čo ho najviac bolelo. Tipovala som, že svoj životný príbeh hovoril snáď tisíckrát. Pred pätnástimi rokmi prepísal dom na syna. S tým, že ho dochová. Ten začal vo veľkom podnikať a starnúci otec sa mu akosi nehodil do krámu. Metre štvorcové, na ktorých žil, sa každým rokom zmenšovali. Priestranná izba sa zmenila na malú komoru, potom ho syn presťahoval do suterénnu domu, aby nebol nikomu na očiach.

“Teraz žijem v unimobunke za mestom. Syn vraví, že sa nemám na čo sťažovať, pretože mi zabezpečil drevo na kúrenie,” dodal horko Karol. Spomenula som si na Tri groše, na rozprávku, ktorú som v detstve priveľmi nemala v obľube. Podľa Karola mal jeho syn množstvo výhovoriek, prečo nemá priestor ani čas postarať sa o otca. V spoločnosti je vnímaný ako úspešný podnikateľ, ktorý je dávno za vodou. Čo na tom, že jediným spoločníkom jeho otca sa stali holuby a náhodní okoloidúci, ktorí si nájdu pár minút čas ho počúvať.

Ešte viac som si uvedomila naliehavosť zmeny systému, v ktorom žijeme. Aby sa znova v spoločnosti nastavili základné ľudské hodnoty. Aby sme začali správať tak, aby sa za nás nehanbili ani naše deti, ani naši rodičia.

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 636226x
Priemerná čítanosť článkov: 1970x

Autor blogu