Založ si blog

Jeden deň z Absurdistánu

Cestou domov som sa dnes zastavila v supermarkete, ktorý v reklame apeluje na sviežosť produktov. Hneď mi padol pohľad na sieťku citrónov. Z piatich kusov boli dva plesnivé. Asi preto, že sú bio, vyhli sa postreku a bez neho dlho nevydržali. Idem platiť. Pri pokladni ma pustí starší pán: „Moja starká ma učila, že mám dať ženám prednosť. Učila ma to aj moja babka. Viete, ja sa nikam neponáhľam,” mykne plecom. Hovorí mi, že je desať rokov na ulici, hovorí po anglicky a francúzsky a pretĺka sa, ako vie. Poviem mu pár viet po francúzsky, chcem zistiť, či neklame. Odpovedá jednoducho, no z toho som pochopila, že čo-to pochytil z tohto jazyka. Podávam mu vizitku Tvorivej spoločnosti. „Veľa v nej získate. Nielen vy, ale každý jeden z nás.” Lúčim sa ešte skôr, než začne pýtať peniaze.

Dnes to nie je všetko. Pred vchodom do polikliniky ma osloví ďalší muž. Ukazuje fotografiu hendikepovaného syna. Predáva magnetky, aby zarobil peniaze na liečbu. Podám mu vizitku, prehodíme pár viet. „Pánečku, veď mi môžeme toľko toho zmeniť. Mať kvalitnú bezplatnú liečbu pre všetkých, aby rodičia nemuseli takmer žobrať a zbierať vrchnáky z plastových fliaš,” pomyslím si. 

To najlepšie na koniec. Cestou v aute prechádzame okolo križovatky. Celé roky tam stávalo mladé dievča, ktoré si zarábalo na život prostitúciou. Niekoľko mesiacov som ju nevidela. Dnes sa ju nedalo nevšimnúť. Približne v ôsmom mesiaci tehotenstva sa prechádzala na svojom starom mieste. To ma dostalo. Fakt. Keď som čakala dieťa, v posledných týždňoch tehotenstva som nevládala pomaly ani stáť. Pozná to každá mamina. A táto blondínka… Jasné, kto chce, nájde si milión dôvodov nakydať na ňu rôznu špinu, no akosi sme to nechali zájsť príliš ďaleko, my všetci.

Človek žije 10 rokov pod mostom, zúfalý otec zbiera peniaze na liečbu synčeka, všade pokazené a drahé potraviny a tehotná prostitútka. Môžeme to však zmeniť. Stačí prestať byť ľahostajný voči tomu, čo sa deje. Veď v ústave máme písané, že najdôležitejší je život človeka. A čo sa deje v praxi? Poďme to, čo nás robí ľuďmi, zaviesť do praxe. Tvorivá spoločnosť je reálne východisko. Jediné, čo je na nás, je povedať každému človeku o tejto možnosti.

Zdroj: creativesociety

Používali nacisti antikultové praktiky?

02.07.2024

Alebo je to antikult, kto používa nacistické praktiky? Ako antikult ovplyvňuje život každého z nás a prečo by o antikulte mal v tejto dobe vedieť úplne každý, sa dozvieš v tomto článku. Určite zostaň až do konca. Príklad nečestného obchodníka Každý chce byť chránený proti nečestným obchodníkom. Predstavme si, že vznikne spoločnosť, ktorá bude na takýchto [...]

A zrazu sa celý svet prebudil a hovorí: „Páni, toto je nevyčerpateľný zdroj! “

15.06.2024

Počuli ste už o GAV – generátoroch vody zo vzduchu? Prevratná technológia, ktorá je schopná vyriešiť problémy s nedostatkom pitnej vody, odstrániť na Zemi hlad a smäd, a hlavne vyriešiť klimatické problémy, ktoré sa už prejavujú všade. O technológii GAV je natočený populárno-vedecký film Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, v ktorom je predložený jasný [...]

Čo som sa naučila od Rómky

04.06.2024

Na autobusovej stanici čakala na autobus Rómka. Žena 50+ s rozčapenými nohami, v šatách odhaľujúcich ovisnuté prsia. Pohľad mi zbehol práve tam, do výstrihu. Zastavila som to – stopla som moje odsúdenie. Nič zlé nerobila, rozprávala sa s ľuďmi okolo… Boli to sekundy, pokiaľ som prešla okolo. No stačili mi na to, aby som uvidela obrázok, zanalyzovala a… Nedošlo k [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.