Založ si blog

Niečo na oplátku

Za vybavenie nejakého potvrdenia sa očakáva bonboniéra. Minimálne. Akosi je hanba, keď človek ide niečo vybavovať s holými rukami. Vraj sa patrí niečo doniesť. Niekde stačí bonboniéra, inde drahšia káva, fľaša drahého alkoholu či obálka založená v knihe.

Zvolebnieva sa. Aby ste mohli ísť kandidovať, musíte zozbierať hlasy. A ľudská vynaliezavosť nepozná hranice. „Ak podpíšeš, pomôžem ti vybaviť prístupovú cestu k pozemku.“ „Ak podpíšeš, nájdem pre tvoje dieťa miesto v škôlke. Veď vieš, dnes je veľa detí a miesta málo…“ Účel svätí prostriedky. Alebo, všetci tak robia. Ideme si starým známym zákonom. “Ja tebe, ty mne.” 

V jednej nemenovanej malej dedine kandidát na starostu posunul latku o level vyššie. „Ak mi nepodpíšete kandidatúru, nedostanete trinásty plat a do konca volebného obdobia zruším všetky akcie.“ Na to neexistuje rozumný komentár. Len pochopenie, že moc naozaj mení zrkadlové neuróny v mozgu. Človek zabúda na to, že je človekom. Ovláda ho chtíč, veľká kopa pýta čoraz viac. A my sa čudujeme, že žijeme v takom bahne.

Menšie a väčšie zlo

V Tvorivej spoločnosti moc zanikne. Nahradí ju zodpovednosť skúsených profesionálov. Tí nebudú mať šancu hrabať pre seba, pretože o všetkom budú rozhodovať ľudia. Dnes je jedno, koho si zvolíme. Väčšinou aj tak vyberáme medzi väčším alebo menším zlom. I keď zlo ostáva zlom, nech by sa zabalilo do akéhokoľvek pozlátka. Peniaze a moc sú skúškou charakteru každého človeka, a prejde ňou len máloktorý. Som presvedčená, že stúpania na tie isté hrable máme už dosť. Bolo by to treba zmeniť, ale úplne.

M.

Zdroj: creativesociety

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635478x
Priemerná čítanosť článkov: 1967x

Autor blogu