Založ si blog

Ja som ti to vždy vravel

Stretla som sa s názorom, že ľudia nie sú ľudia. Že sú to ovce, ktoré pôjdu tam, kde im ukáže ich pán. Keď to nepôjde podobrotky, stačí poslať na nich psov. Tí ich dostatočne zastrašia. Vraj strach je najmocnejšou pákou elity, ktorá sa nedá ničím poraziť. Maximálne, čo môžeme urobiť, keď sa nám niečo nepáči, je rebelovať a štrajkovať. Možno sa to nezaobíde bez krvi. Tá vraj nevadí. Padneš za dobrú vec, urobia ťa hrdinom, postavia ti pamätník, pomenujú po tebe ulicu. 

Takýmto spôsobom sa menia vlády, no to nezlepší život obyčajným ľuďom. Keby to tak bolo, nemusíme každé štyri roky stúpať na tie isté hrable.

Keď vravím ľuďom, že verím v ľudskosť, že predsa len môžeme spoločnosť zmeniť cestou evolúcie a nie revolúcie, stretávam sa so štandardnou odpoveďou: „Je to utópia.” Prípadne dostávam odpoveď, že nám držia palce, ale že nech veslujeme sami. Hoci sa potápa naša spoločná loď. 

Pri tej prvej odpovedi si vždy spomeniem na teóriu prijatia zo 63-teho roku. Má štyri stupne: 

1. Je to bezcenný nezmysel.

2. Je to zaujímavé, ale zvrátené.

3. Je to pravda, ale úplne bezvýznamná.

4. Veď som to vždy vravel.

(J. B. S. Haldane, 1963). 

Tak kedy sa dostaneme na štvrtý stupeň? Kiežby to bolo už zajtra. Veď Tvorivá spoločnosť rieši samotnú podstatu našich problémov. Stačí si odpovedať na otázku – ako by mohol vyzerať svet, v ktorom chcem žiť? Nie sme ovce. Sme ľudia. Začnime konať. Nie zajtra, nie o týždeň, teraz. Máme možnosť ukázať svetu, že namiesto béékania vieme rozprávať a informovať. Informovať sa navzájom, pretože to je teraz to najdôležitejšie: povedať o Tvorivej spoločnosti všetkým ľuďom. To je všetko, čo treba urobiť, aby sme začali tvoriť nový, bezpečný svet, kde najvyššou hodnotou je ľudský život. A to predsa stojí za to!

M.

Zdroj: creativesociety

Reakcia na čiernu PR kampaň: Komu vadia billboardy Tvorivej spoločnosti?

20.03.2024

Pred pár dňami vyšiel v denníku SME tendenčný premium článok, ktorý má za cieľ pošpiniť medzinárodný projekt Tvorivá spoločnosť. Autorka tohto článku, ktorý vo výsledku očierňuje účastníkov projektu, ako aj samotnú myšlienku projektu Tvorivá spoločnosť, narúša takmer všetky zásady novinárskej etiky, napriek tomu, že Etický kódex novinára je pre ňu, ako aj [...]

Nádejný podnikateľ

19.03.2024

Svedectvá, ktoré nás nútia zamýšľať sa nad smerovaním spoločnosti Pri cestovaní vlakom som sa neplánovane stala súčasťou cudzieho rozhovoru: „Ty pako, čo tu robíš?!” buchol staršieho pána po pleci mladý chalan, spoznal v ňom starého známeho. “Ešte robíš u Zdena?” spýtal sa ho Tibi, obézny pán, ktorý žije z invalidného dôchodku. Občas predá nejaký [...]

Medveď nad človekom: Zrkadlo spoločenských hodnôt v čase krízy

17.03.2024

V dnešnom svete plnom nekonečných diskusií a polemík často premýšľam, aké sú skutočné hodnoty, ktoré naša spoločnosť vyznáva. A práve dnes moje úvahy smerujú k zvláštnej paradigme, ktorá mi nedáva spať: prečo je v našom spoločenskom rebríčku hodnôt medveď považovaný za bytosť vyššej hodnoty než život človeka? Táto otázka mi príde ešte naliehavejšia, [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 320
Celková čítanosť: 623006x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu