Založ si blog

Koľkokrát si utiahneš opasok, toľkokrát sa budeš mať potom dobre

Naša suseda chodieva s nami na nákup pravidelne raz za týždeň. Zvezie sa v našom aute a nákup jej dovezieme až pred dvere domu. Je dôchodkyňa a pravidelne nakupuje rovnaké položky, na ktoré si zvykla. Dobre si teda pamätá za akú sumu a koľko toho nakúpila pred pár mesiacmi. Teraz jej za rovnaké položky vyskočila suma na bločku o 20 Eur viac, nekupovala nič navyše. Len si ťažko povzdychla s predstavou, že to isté sa jej deje s účtom za elektrinu a za plyn. Vstupná cena energií, ktoré sú potrebné pri výrobe všetkých potravín a tovaru určuje ešte vyšším tempom predajnú cenu tovaru a samozrejme aj služieb. Každý platí viac a za svoj tovar a služby teda potrebuje dostať viac. 

Za rovnaký úkon vyššia cena

To sme pocítili napr. aj pri servise plynového kotla. Za rovnaký úkon a čas vyššia cena. Nečudovala som sa, veď aj jemu stúpli ceny tak ako nám všetkým… a potrebuje viac zarobiť, aby uživil seba a svoju rodinu. Od nežnej revolúcie nám každá nová vláda sľubuje, že ak si na pár rokov utiahneme opasky, potom už bude dobre. A my len uťahujeme a uťahujeme a to „dobre“ je v nedohľadne.  Vieme byť ako národ vynaliezaví a šetrní, zmenili sme už niekoľkokrát správanie pri nakupovaní, ale mnohí môžu nakupovať už len to najlacnejšie a teda nekvalitné. A čo tak prídelové lístky? Aj tie tu boli v povojnovej histórii, možno ste ale nevedeli, že vláda je aj v tejto dobe na to pripravená.

Potraviny na splátky

Vo Veľkej Británii išli ceny potravín hore o 20% a istá potravinová sieť v spolupráci s neziskovou organizáciou zaviedla nákup potravín na splátky.  Ľuďom, ktorí túto službu v podobe špeciálnych kreditných kariet využívajú, to zatiaľ vyhovuje. Kredit má nastavený systém a limit a môže sa využiť najviac 6x ročne. Nákup splácajú týždenne v určitej výške … Možno je to dočasná pomoc, ale povedzme si pravdu, je to v poriadku? Skutočný dôvod všetkých týchto nárastov cien nie je vôbec jasný, veď ceny začali stúpať ešte na jeseň minulého roku. Tých „oficiálnych“ dôvodov by sa našlo hneď niekoľko, niektoré v tomto formáte spoločnosti aj opodstatnené, ale v konečnom dôsledku to tak vôbec nemusí byť. Máme predsa toľko technológií, ktoré by sa mohli použiť na eliminovanie a nápravu súčasnej krízy, ktorá už má niekoľko vrstiev a menovateľov. Nie je ich však možné zaviesť  vo veľkom z jediného dôvodu – zneužitie moci človeka nad človekom. 

Pretože mnohí si ešte stále nechcú pripustiť jeden holý fakt – v tejto spoločnosti život človeka nemá žiadnu hodnotu. Každý si považuje akurát tak svoju vlastnú… Keď sa nad tým zamyslíme a príjmeme skutočnosť, že zmena je možná – ak naozaj chceme, veľmi rýchlo vytvoríme spoločnosť, kde všetky krízy, nielen potravinové budú minulosťou. Stačí, aby sa o možnosti vybudovania Tvorivej spoločnosti dozvedel každý jeden človek bez výnimky, aj ty – čítajúci tieto riadky.

J.

zdroj:creativesociety

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635852x
Priemerná čítanosť článkov: 1969x

Autor blogu