Založ si blog

Počuli ste o Semmelweisovi?

Dr. Ignác Filip Semmelweis bol uhorský lekár, ktorý svojho času pracoval vo Viedenskej nemocnici a veľmi ho trápila situácia, že po pôrode zomieralo v nemocnici viac žien než na ulici. Snažil sa prísť problému na kĺb a postupne si uvedomil, že lekári, ktorí popoludní ošetrovali novorodičky, predpoludním pitvali mŕtvoly. Vtedy mu došlo, že za úmrtím matiek môže stáť baktéria prenášaná lekármi z mŕtvol na ženy kvôli nedostatočnej hygiene. Keď prišiel so svojím pochopením za svojimi kolegami, tak tí jeho mienku všemožne odmietali a Semmelweisova pravda sa ukázala až časom. Jeden z jeho kolegov, profesor Gustaf Michaelis, sa pokúsil overiť jeho teóriu a zistil, že Semmelweis má pravdu, následne tento lekár spáchal samovraždu, lebo jeho milovaná neter tiež zahynula kvôli nedostatočnej hygiene doktorov.

POKROK

Prípad Semmelweisa nie je ojedinelý. V histórii nášho ľudstva sa skutoční myslitelia a priekopníci vedy vždy stretávali s veľkým odporom ľudí, pretože nové myšlienky vždy búrali zaužívané dogmy a postuláty. Každá nová myšlienka, každý nový vynález prinášal radikálne zmeny v spoločnosti, preto je logické, že vznikal aj odpor. Veľmi zaujímavo sa raz vyjadril nositeľ Nobelovej ceny, maďarský biochemik a fyziológ Albert Szent-Györgyi, ktorý povedal, že zakaždým sa stretával s veľkým odporom svojich kolegov, ak prišiel s nejakým významným objavom (izolácia vitamínu C a objavenie niekoľkých fáz Krebsovho cyklu) a častokrát to viedlo aj do väčších sporov a správneho konania.

Existuje téza,ktorú vytvoril J. B. S. Haldane, podľa ktorej každá teória má štyri stupne prijatia:

1. Je to bezcenný nezmysel.

2.Je to zaujímavé, ale zvrátené.

3.Je to pravda, ale úplne bezvýznamná.

4. Veď som to vždy vravel.

Od čias vysokoškolských štúdií sa venujem problematike spoločnosti. Už vtedy mnohí profesori na mojej vtedajšej vysokej škole vyslovili základné problémy nefunkčnosti spoločenského systému. Tieto problémy sú: nekontrolovaný finančný tok, príliš veľká sloboda bánk, neprofesionalita politikov a neexistencia ich právnej zodpovednosti. Je mnoho inšpiratívnych a schopných ľudí, ktorí sa snažia priniesť zmenu do nášho sveta, doterajším problémom však je, že všetci títo ľudia sú rozdelení. No práve projekt Tvorivá spoločnosť je jedinečnou šancou zjednotiť všetkých ľudí na jednotnej platforme, vďaka ktorej môžeme priniesť reálnu zmenu spoločenského systému.  Avšak ani tento projekt nie je výnimkou a od začiatku sa stretáva so značným odporom starého už zanikajúceho systému. Nehľadiac na to sa veľmi rýchlo rozrastá a pridávajú sa aj špičkoví odborníci z rôznych oblastí z celého sveta. V dnešnom svete plnom kríz je len na nás, ako ďalej bude projekt rásť, no osobne pevne verím, že sa čoskoro dostaneme na štvrtý bod Haldaneovej tézy.

R.

zdroj:creativesociety

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 635861x
Priemerná čítanosť článkov: 1969x

Autor blogu