Založ si blog

Čo mi prezradila umelá inteligencia

Dnes ráno som sa spýtala umelej inteligencie (UI), aká je úloha novinára. Pretože mi to akosi nesedí s tým, čím nás kŕmia médiá. Áno, aj tie „nezávislé“.

Zadala som otázku: „Aká je úloha žurnalistu?”
A UI mi odpovedala:
Úloha žurnalistu je zbierať, overovať a prinášať informácie a udalosti nestranným a presným spôsobom s cieľom informovať verejnosť.

Moja ďalšia otázka bola: „Prečo sa niektorí ľudia snažia niekoho očierniť?” 

A toto som sa dozvedela: „Niektorí novinári môžu písať články, ktorých cieľom je niekoho očierniť, a to z dôvodu osobnej zaujatosti, túžby po senzácii alebo nedostatku etických noriem. Tento typ žurnalistiky môže poškodiť povesť jednotlivcov a inštitúcií a podkopať dôveru verejnosti v médiá. Je dôležité, aby si novinári vo svojom spravodajstve zachovávali vysoké štandardy profesionality a nestrannosti.”

Položila som teda ďalšiu otázku: „Akým spôsobom môžu novinári prinášať skutočne objektívne informácie? Čo im pomôže?“

  1. Overovanie faktov: Kontrola a dvojitá kontrola zdrojov a informácií s cieľom zabezpečiť ich presnosť.
  2. Nestrannosť: Vyhýbať sa osobným názorom a neprejavovať priazeň konkrétnemu jednotlivcovi, skupine alebo ideológii.
  3. Hľadanie viacerých perspektív: Zhromažďovanie informácií z viacerých zdrojov a perspektív s cieľom poskytnúť komplexný pohľad na príbeh.
  4. Vyhýbanie sa konfliktom záujmu: Zverejnenie akýchkoľvek osobných alebo finančných vzťahov, ktoré môžu ovplyvniť ich spravodajstvo.
  5. Transparentnosť v uvádzaní zdrojov
  6. Dodržiavanie etických zásad: Dodržiavanie stanovených etických kódexov v žurnalistike a vyhýbanie sa neetickým praktikám, ako je plagiátorstvo, falšovanie a manipulácia s informáciami.

Dodržiavaním týchto postupov môžu novinári pracovať na poskytovaní vyvážených a objektívnych správ, ktorými informujú verejnosť. Umelá inteligencia vie, ako by sa mal správať skutočný novinár. No realita je iná. Vidíme, ako hlboko klesla úroveň dnešných médií. Tak som umelej inteligencii položila ešte jednu otázku:

Ako zlepšiť stav dnešnej žurnalistiky?

Dostala som takúto odpoveď:

  • podpora presnosti správ
  • podpora kritického myslenia čitateľa. Nepodsúvanie vlastného názoru. 
  • Podporovať rozmanitosť a inklúziu v redakciách s cieľom vniesť do spravodajstva rôzne perspektívy.
  • Poskytovanie ochrany a podpory novinárom vrátane ochrany pred cenzúrou a fyzickou ujmou.

Pre mňa je jedinou cestou, ktorou sa dá zlepšiť tvár dnešnej žurnalistiky Tvorivá spoločnosť. Áno, ten projekt, na ktorý dnes prebieha masový útok z mnohých „nezávislých“ médií. Sú tak nezávislé, že si navzájom od seba kopírujú text, ani sa neunúvajú osloviť účastníkov hnutia, aby im poskytli svoj názor. Dnes sa v mnohých médiách používajú dve mená pseudoodborníkov. Školiteľa a jeho študenta, ktorý sa pasujú za odborníkov v oblasti religionistiky. Označujú za sektu spoločné hnutie ľudí, ktorí sú za život, za slobodu voľby, za transparentnosť médií, za rozvoj osobnosti, za samosprávu spoločnosti… Za to, aby sa ľudia prestali báť, začali kriticky myslieť, konať a žiť ako ľudia. Za týmito článkami sa ukrývajú novinári, ktorí už dávno stratili svedomie. Aktívne sa mažú komentáre účastníkov, ako aj ľudí, ktorí upozorňujú na to, že ide o zmanipulované informácie. Viete, s*rie ma to. Fakt. No je super, že máme šancu dokázať, že sa nenecháme umlčať. Že ľudia sa nedajú zastrašiť. Že si nenecháme zatvoriť ústa. Dosť bolo mlčania.

Nedávno som dostala otázku, či mi to stojí za to všetko, čo sa deje. Za to špinenie, nálepkovanie. Áno stojí. Pretože som človek. A mám svedomie. A to sa nedá umlčať žiadnymi prachmi sveta. 

M.

zdroj: creativesociety

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Na Slovensku totálne zlyháva demokracia. Máme dôkazy

15.04.2024

Slovensko sa zaraďuje medzi demokratické krajiny, no ľudské práva a sloboda prejavu sa tu neustále rôznym spôsobom porušujú. A to aj pod hlavičkou tých, ktorí majú ľudí chrániť. Určite ste zachytili hon na Tvorivú spoločnosť (aj hnutie ALLATRA), ktorá v relácii Reportéri, vo verejnoprávnej televízii, bola označená ako nebezpečná proruská sekta. Napísaných [...]

Tak sa nehanbi a rozprávaj!

14.04.2024

„Láska ukazuje človeku cieľ jeho života. Rozum ukazuje prostriedky, ako ich uskutočníte.“ Tomáš Garrigue Masaryk Píše sa rok 1900, Milan Rastislav Štefánik sa stáva zapisovateľom študentského pražského spolku Detvan, ktorý si dal za úlohu vzbudiť národné povedomie u Slovákov. Neostal len u Detvana. Spája sa s ľuďmi, [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:22

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 323
Celková čítanosť: 634877x
Priemerná čítanosť článkov: 1966x

Autor blogu