Založ si blog

Takmer 700 zemetrasení

Pred viac ako 10 rokmi som netušila, že zemetrasenia s určitou relatívne nízkou magnitúdou sa dejú na našej planéte každý deň v desiatkach až stovkách. Od zemetrasenia na Haiti v roku 2010 som si o tomto jave začala študovať viac. A nie som sama. Stúpajúcej tendencii týchto udalostí venujú pozornosť nielen vedci, ale aj ľudia, ktorí žijú či už v postihnutých alebo seizmicky náchylných oblastiach.

Zemetrasenia sú len jednou časťou z mnohých  prírodných katastrof, ktoré môžu spôsobovať následne ďalšie reťazové reakcie ako sú tsunami, či výbuchy sopiek. Od posledného fóra (november 2022), sa za 161 dní na celom svete vyskytlo 686 silných zemetrasení s magnitúdou 5 a viac. Z toho 10 zemetrasení malo ničivú magnitúdu 7.

Niektoré regióny zažili zemetrasenie s takouto magnitúdou po prvýkrát.  Dňa 29. novembra 2022 Kanadu zasiahlo niekoľko silných zemetrasení, pričom jedno z nich dosiahlo magnitúdu 5,8, čo bolo prvýkrát v histórii tohto regiónu. Silné zemetrasenia na celom svete mali za následok straty na životoch.

Dňa 21. novembra 2022 si plytké zemetrasenie s magnitúdou 5,6 v Indonézii vyžiadalo 318 obetí a viac ako 7 500 ľudí bolo postihnutých. Všimnite si, že predtým takúto spúšť a straty na životoch spôsobovali veľmi silné zemetrasenia s magnitúdou najmenej 6 alebo dokonca vyššou, ale teraz sa už stávajú osudnými seizmické udalosti s nižšou magnitúdou.

Zemetrasenia, ktoré otriasli svetom

Svetom otriasli dve katastrofálne zemetrasenia s magnitúdou 7,8 a 7,5 v Turecku a Sýrii. Dotrasy pokračovali aj o mesiac neskôr, pričom do začiatku marca ich bolo viac ako 11 000. Až 2 500 z nich malo vysokú magnitúdu. Len niekoľko minút po zemetrasení prišlo podľa oficiálnych údajov o život viac ako 50 000 ľudí.

Deň pred touto udalosťou, 5. februára, zasiahla ostrovy Fidži a Mariánsku priekopu séria hĺbkových zemetrasení s hĺbkou viac ako 500 km. Práve zemetrasenie s hlbokým ohniskom v Mariánskej priekope mohlo byť spúšťačom tureckej a sýrskej katastrofy.

Za pozornosť určite stojí aj graf z monitorovaných údajov, ktoré môžete sledovať aj na stránke geocenter.info alebo na sociálnej sieti je nový kanál KlimatickákrizeCzSk.

Zdroj: creativesociety, fórum: “Globálna kríza. Východisko existuje”

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 641444x
Priemerná čítanosť článkov: 1974x

Autor blogu