Založ si blog

Svet sa už zmenil

… No napriek tomu sa tvárime, že sa nič nedeje

…Náš svet už nikdy nebude taký, ako bol predtým. Ale pre ľudí je veľmi ťažké prijať a pochopiť, že klimatická kríza už teraz vážne ovplyvňuje život každého človeka. Extrémne prejavy počasia naberajú na sile a frekvencii. A vzniká paradox, že z jednej strany ide o problém, ktorý sa týka bezpečnosti človeka, jeho záchrany, prežitia, ale zároveň ľudia nie sú hneď pripravení to počuť a prijať. Často nám kladú otázky, prečo aj keď sa zdá, že v otázkach klímy sú fakty jasné a štatistiky tiež o mnohom vypovedajú, no prečo sa drvivá väčšina ľudí tvári, že sa nič nedeje: „Všetko je v poriadku, všetko je pokojné, všetko je stabilné“. Prečo sa to deje? S čím to súvisí? 

Chcem, aby to tak bolo!

V prvom rade je to spojené s tým, že ľudia vydávajú želané za skutočnosť. To znamená, že ľudia naschvál nevidia realitu a nechcú ju vidieť. Svet sa zmenil. Svet už nikdy nebude taký, aký bol včera. Je to naozaj tak. Klimatické zmeny naberajú na obrátkach. A fakty sú fakty. Štatistiky, tie ukazujú progresiu, ukazujú zjavné veci. Ale ľudia to nechcú vidieť, pretože si urobili svoje plány, pretože majú idey, naplánovali si svoj život. A to, čo sa deje, nezapadá do ich obrazu. Vytvorili si teda dominantný obraz svojej budúcnosti a teraz im ho realita ničí. Ale oni robia všetko preto, aby si tento obraz uchránili, aby dosiahli to, čo chcú: postaviť domy, alebo niečo iné, na tom nezáleží. Človek si naplánoval svoj život.

Jednoduchý príklad

Havaj horel. Už bolo vidieť tendenciu toho, čo sa deje, ale mnohí boli ľahkovážni. Prečo bolo postihnutých toľko ľudí? Pretože nebola včas zorganizovaná záchranná operácia. Keď niekoľko dní všetko horelo a menilo sa v hrôzu, keď ľudia trpeli, skrývali sa v oceáne pred ohňom, pred požiarom, pomoc k nim neprišla. Prečo neprišli vojenské lode? Prečo neprileteli vojenské vrtuľníky so špeciálnymi jednotkami? 

Nie sú vycvičení na pomoc. Učili ich zabíjať, ničiť, ale neučili ich zachraňovať životy.
A tak je to všade.

Sotva skončil na Havaji strašný požiar, pri ktorom zahynulo veľa ľudí, vypukol požiar na Tenerife, a veľa ľudí aj keď videli, že horí, išli na pláž. Prečo? Jednoduchá odpoveď: Mali v pláne. Vnímajú to ako ľahkovážnosť? Nie. Uskutočňujú svoje plány. Ani im nenapadne, že by sa požiar na Tenerife mohol zmeniť na to, čo sa stalo na Havaji. Ani si neuvedomili, že tento požiar môže v okamihu zachvátiť celý ostrov. A čo sa dialo v Číne: odnášalo mosty, ničilo domy. Bola to nočná mora. Je to veľká krajina s veľmi silnou armádou. Vari je ťažké poslať armádu, aby zachránila ľudí?

Mohli to urobiť, ale neurobili. Ba čo viac, začali to všetko ututlávať, akoby sa nič nestalo, aby sa ostatní nič nedozvedeli. Zatajovanie a zamlčovanie faktov na štátnej úrovni sa dá pochopiť – snažia sa zabrániť panike…, nechcú vyzerať hlúpo, že si ich mocné krajiny nevedia poradiť s elementárnymi jednoduchými vecami, že v skutočnosti nevedia zabezpečiť bezpečnosť vlastných občanov. A oni skutočne nemôžu. Proti klíme neexistuje zbraň. Proti klíme sú bezmocní. A to si treba priznať. 

Teda ľudia natoľko, s prepáčením, uviazli vo svojich snoch a túžbach, že nevidia, že sa rúcajú všetky ich plány. A to je realita. V tom spočíva celý problém, v tom, že nechceme vidieť očividné. A preto tá nenávisť, preto tá podráždenosť, preto tá neochota pozrieť sa pravde do očí. A to bráni procesom, ktoré sa už dávno mali spustiť na záchranu tohto sveta.  

Spustiť procesy na záchranu planéty jednoducho preto, že sme ľudia, a ako ľudia máme byť iní. Musíme sa starať nielen o iných, ale aj o seba, o svoju bezpečnosť, o svoj život, v prvom rade. Ak nechránime svoj vlastný život, ako budeme chrániť životy iných ľudí? Jednoduchá otázka.

úryvok z relácie “Svet sa zmenil”

Zdroj: creativesociety.com,

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 646911x
Priemerná čítanosť článkov: 1990x

Autor blogu