Založ si blog

13 rokov nekonečných prieťahov

Nemám ešte ani 40, no už som sa neraz presvedčila o tom, že všetky naše práva pekne znejú na papieri, no v praxi je to Kocúrkovo.

Dnes nám prišla zásielka. Poštárka nám rovnaký typ zásielky nosí asi trikrát do roka. Je do vlastných rúk, na nej sa skvie pečiatka súdu. „Opäť to?” pýtam sa manžela. Ani nemusím vetu rozvíjať. Prikývne hlavou, otvorí obálku, z ktorej vytiahne päťdesiat hárkov papiera. Pri poobedňajšej káve sa pustím do zaujímavého čítania. Mám pocit, akoby som čítala scenár zle napísanej tragikomédie. Vrátim sa späť do obdobia pred 13 rokmi.

Zarobiť alebo „prerobiť“?

Miestnemu podnikateľovi sme požičali pár tisíc eur, pretože sľuboval, že sa nám uňho zúročia peniaze oveľa lepšie, než v “trápnej” banke. S tými peniazmi som sa už dávno rozlúčila. My sme boli len jedny z mnohých, ktorí doplatili na vlastnú chamtivosť. Pretože “ľahko zarobené peniaze” v dnešnom nastavení spoločnosti páchnu podvodom. Chlapík vyťahal od ľudí viac ako 900 tisíc eur. Boh vie, kde ich minul. Hazard, zalepenie očí časti veriteľov, nákladný život v štýle “ukázať sa a nie byť.” Mňa však zaujalo niečo iné. 13 rokov je stále akosi málo času na to, aby sa vyniesol rozsudok. Obžalovaný si spokojne funguje na slobode. Z času na čas sa odvolá, nedostaví sa na súd, čím naťahuje čas. Ľudia kvôli obrovským dlhom prišli nielen o strechu nad hlavou, ale niektorým stroskotali vzťahy a poznačilo to celé rodiny. Jedno zhrdzavené koliesko a aký to má kolosálny dopad… Každý čin sa niekde odrazí. Z čoho žije hlavný aktér príbehu dodnes nevedno. Nepracuje. Pretože by mu štát siahol na peniaze. Vraví sa, že z toho, čo nakradol. Veď viac ako 900 tisíc eur človek nedokáže minúť za jeden ľudský život. Aj tak môže spať len v jednej posteli. Prípad išiel z rúk do rúk sudcom, prokurátorom, aj právnikom. Možno raz bude mať nejaké rozuzlenie. Odňatie slobody… No ako je vôbec možné, že sa na rozsudok čaká toľké roky? Môžeme si vybrať niečo iné. Spoločnosť, kde zákony budú sväté, spravodlivosť sa nebude dať ohýbať podľa toho, ako sa to hodí niektorým jedincom. A vôbec už nebude miesto pre takéto podvody. 

M.

zdroj:creativesociety.com

A zrazu sa celý svet prebudil a hovorí: „Páni, toto je nevyčerpateľný zdroj! “

15.06.2024

Počuli ste už o GAV – generátoroch vody zo vzduchu? Prevratná technológia, ktorá je schopná vyriešiť problémy s nedostatkom pitnej vody, odstrániť na Zemi hlad a smäd, a hlavne vyriešiť klimatické problémy, ktoré sa už prejavujú všade. O technológii GAV je natočený populárno-vedecký film Voda zo vzduchu: Cesta k záchrane ľudstva, v ktorom je predložený jasný [...]

Čo som sa naučila od Rómky

04.06.2024

Na autobusovej stanici čakala na autobus Rómka. Žena 50+ s rozčapenými nohami, v šatách odhaľujúcich ovisnuté prsia. Pohľad mi zbehol práve tam, do výstrihu. Zastavila som to – stopla som moje odsúdenie. Nič zlé nerobila, rozprávala sa s ľuďmi okolo… Boli to sekundy, pokiaľ som prešla okolo. No stačili mi na to, aby som uvidela obrázok, zanalyzovala a… Nedošlo k [...]

Doba se zrychlila. Je čas zpomalit.

25.05.2024

Běžím do práce. Jako vždy na poslední chvíli. Míjím lidi, kteří stejně jako já, pospíchají na autobus, aby stihli další navazující spoje. Po ránu jsem často nevrlá a dokáže mě rozhodit i prkotina. Když se podívám na lidi kolem, vidím, že i oni uvnitř se sebou bojují. Odrážíme se jak zrcadla jeden od druhého. Někdy bych si přála vstát do práce v klidu, [...]

Generálna prokuratúra

V minulom roku narástol počet obžalovaných mladistvých aj mladistvých recidivistov

17.06.2024 11:37

Po ôsmich rokoch vyznačujúcich sa trendom poklesu trestných stíhaní mladistvých v roku 2023 generálna prokuratúra zaznamenala jej nárast o 4 percentá.

grécko, Mosley

V Grécku našli ďalšieho mŕtveho turistu, po troch nezvestných pátrajú

17.06.2024 11:37

Je to najnovší prípad z ostatnej série zmiznutí a úmrtí turistov na gréckych ostrovoch. Niektorí, ak nie všetci, sa vydali na turistiku v horúčavách.

Ruský tank, vojna na Ukrajine, Belgorodská oblasť

Pritvrdíme, krviprelievanie bude pokračovať, ak Západ neprijme Putinove podmienky, hrozí šéf ruskej tajnej služby

17.06.2024 11:35

Je absurdné, aby sa Putin, ktorý naplánoval, pripravil a uskutočnil najväčšiu ozbrojenú agresiu od druhej svetovej vojny, prezentoval ako mierotvorca, oznámila Ukrajina.

Benny Ganc

Izraelský premiér Netanjahu rozpúšťa vojnový kabinet

17.06.2024 10:58, aktualizované: 11:13

O rozpustení vojnového kabinetu informujú tiež izraelské médiá.