Založ si blog

Šokujúce predstavenie

Nie je malé a veľké zlo, je len DOBRO a ZLO. 

Free photo large audience watching crowded city nightlife celebration generated by ai

Zaujal ma príbeh mladého dievčaťa (ešte nedovŕšilo 15 rokov). V Moravském divadle v Olomouci ju 37 ročný herec vyzval na pódium ku spolupráci. Ako to dopadlo, môžete zistiť z pár viet, ktoré napísala nespokojná diváčka, posielajúca sťažnosť vedeniu divadla.

„…křičel na dívku sexuálně sugestivní slova jako například: „hloubš“. Po skončení se dívka vrátila na své místo. Ke konci představení tento účinkující prováděl pohyb, kdy svými boky pohyboval vpřed a vzad a naznačoval tak pohyb během pohlavního styku. Během toho, co prováděl tento sexuálně sugestivní pohyb upřel pohled na zmíněnou dívku a poté k ní zvolal „(jméno), tohle můžu dělat celou noc!““

Aký máte z toho pocit? Dieťa, školáčka, krehký človiečik, tvoriaci si názor o svete… Čo jej zostalo na duši? Viete si predstaviť seba na jej mieste?

Jej psychika sa zosype ako domček z kariet, zanevrie na celý svet, bude tvrdá ako žula… To je stav, do ktorého ju dostal nezodpovedný človek. Taký, ktorý sa neštíti ničoho, hlavne aby zaujal, zarobil, alebo ukázal svoju nadradenosť.

Vari je toto normálne? No zaráža ma ďalšia skutočnosť. Divadlá bývajú obvykle plné. Kde sú ľudia v takýchto okamihoch? Kde je ich svedomie a pomoc blížnemu – dokonca dieťaťu? Je možné, že tam dievčatko bolo bez rodičov. Ale ak bola s rodičmi, prečo si dieťa neochránili hneď pri prvých náznakoch perverzity tohto hňupa?

Veď obeť, logicky, sama o sebe nedokáže vzdorovať násilníkovi, je pod psychickým tlakom. Snaží sa zvládnuť svoj stav a nevládze bojovať. Preto jej treba pomôcť! Obvykle, keď už je „po funuse“, hovoríme: „Nič si z toho nerob“, „To zvládneš“. Ale vlastne je to prejav nášho alibizmu.

Nie je jednoduché postaviť sa za iného človeka. Nie je jednoduché vzdorovať systému, ktorý do nás roky hustili. Je pohodlnejšie čušať a čakať, kým SA TO vyrieši. Ale ono sa SAMO nič nevyrieši. Svedomie máme na to, aby sme v takýchto situáciách v sebe počúvli Človeka a nie toho tichého zmrda, ktorý nám šepká, že je lepšie zostať ticho!

Ak sme ľahostajní ku zlu, príde čas, kedy budeme ľahostajní k dobru. Ale vtedy už bude koniec „predstavenia“. Predstavenia, v ktorom mal každý z nás možnosť dokázať Bohu, že je Človek. A to aj vtedy, ak je to pre nás nevýhodné.

Posledné vety som chcela venovať dievčatku z divadla. Aj keď dúfam, že sa z traumy dostane, predsa len viem (každý z nás má, a aj ja mám, skúsenosť zo stretnutia so zlom), že jej dušička je poznačená a nebude ľahké sa toho tieňa zbaviť… Predsa však aj za ňu chcem veriť, že my, ľudia, nájdeme v sebe silu uvidieť, že tento svet je úplne zhnitý a začneme makať na jeho úplnej zmene.

H.

zdroj:creativesociety.com; fórum Globálna kríza. Zodpovednosť

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 644309x
Priemerná čítanosť článkov: 1982x

Autor blogu