Založ si blog

Medveď nad človekom: Zrkadlo spoločenských hodnôt v čase krízy

V dnešnom svete plnom nekonečných diskusií a polemík často premýšľam, aké sú skutočné hodnoty, ktoré naša spoločnosť vyznáva. A práve dnes moje úvahy smerujú k zvláštnej paradigme, ktorá mi nedáva spať: prečo je v našom spoločenskom rebríčku hodnôt medveď považovaný za bytosť vyššej hodnoty než život človeka? Táto otázka mi príde ešte naliehavejšia, keď zvážim nedávne udalosti v mojom rodnom meste.

Medveď, ktorý sa 17.3. voľne túla centrom Liptovského Mikuláša, stihol spôsobiť nemalé škody. Zaútočil na staršieho pána, ktorý si len pokojne šiel po svojom, cyklista sa stal ďalšou jeho obeťou, pričom tieto incidenty vyústili do návštev niekoľkých ľudí na urgentnom príjme. Napriek vážnosti situácie sa zdá, že opatrenia na ochranu občanov sú buď nedostatočné, alebo vôbec neexistujú.

Čo to hovorí o našich spoločenských hodnotách? Aký odkaz to vysiela našim deťom? Že zviera, ktoré predstavuje bezprostredné nebezpečenstvo pre našu komunitu, je viac chránené ako život jej obyvateľov? Nerozumiem, ako sme mohli dospieť do bodu, kde životy našich spoluobčanov sú ohrozené a my stále váhame s krokmi na ochranu ich bezpečnosti. Žijeme v konzumnom formáte, kde hodnota ľudského života je v rebríčku až po moci, zisku a vyzerá, že aj po medveďoch….

Je čas otvoriť túto diskusiu, rozprúdiť verejný dialóg a spoločne nájsť riešenie. Nie je možné, aby sme ďalej ignorovali problémy, ktoré ohrozujú naše komunity. Musíme sa zjednotiť, pokojne, mierovou cestou, v súlade so zákonom a vytvoriť taký formát spoločnosti, kde hodnota života človeka bude na prvom mieste. Je načase prehodnotiť naše priority a začať konať. Preto podporujem Tvorivú spoločnosť, lebo mi dáva hlboký zmysel.

účastníčka projektu Tvorivú spoločnosť

zdroj:creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 643145x
Priemerná čítanosť článkov: 1979x

Autor blogu