Založ si blog

Nádejný podnikateľ

Svedectvá, ktoré nás nútia zamýšľať sa nad smerovaním spoločnosti

Pri cestovaní vlakom som sa neplánovane stala súčasťou cudzieho rozhovoru: „Ty pako, čo tu robíš?!” buchol staršieho pána po pleci mladý chalan, spoznal v ňom starého známeho.

“Ešte robíš u Zdena?” spýtal sa ho Tibi, obézny pán, ktorý žije z invalidného dôchodku. Občas predá nejaký telefón, niekomu niečo dohodí, samozrejme bez papiera. Dozvedám sa, že mladý u Zdena ešte stále robí, za 4,30 na hodinu, tiež bez papiera.

Rola podnikateľa

„Ale vieš čo? Budem podnikať. Teraz predávam psov bez papiera, no toľko žerú, že sa musím poriadne obracať, aby som ich nakŕmil,” sťažuje sa na fungovanie množiarne. Našťastie jeho podnikateľská vízia pôjde iným smerom: „Budem chodiť po celom Slovensku zamazávať korýtka, to bude koryto, videl si, koľko domov má starú strechu? Ale ja nebudem robiť špinavú robotu. Dvoch chlapov si zamestnám. Na hodinu im dám kráľovských 7 eur,” rýchlo sa vžil do role podnikateľa.

Od mladého sa dozvedám, že žije s mamou v starom dome na dedine. V podnájme. Platí 120 € mesačne. „To je nejak málo, nie?” čuduje sa Tibi. „Hej, ale nemáme elektrinu. Telefón si nabijem v obchodnom centre, chodím skoro spať, telku chodí mamka pozerať k susede,” vysvetľuje. „Dá sa na to zvyknúť, to ako si zvykne jednonohý, že nemá druhú nohu, tak si zvykneš aj na to, že nemáš elektrinu. Drevo máme z lesa, v záhrade čo to dopestujem, mamke nič nechýba,” dodáva chalan, ktorý sa musí odmala obracať.

Chlapi nadávajú. Na život, na vládu, na podmienky. Nevadí mi to, pochopila som, že vulgarity sú súčasťou ich slovníka, i keď vidím, ako sa za nimi otáča staršia pani v nádeji, že si správne vysvetlia jej nesúhlasný pohľad. Nevysvetlili. Z rozhovoru ich vytrhol až sprievodca. Pýta si lístok. Pri pohľade na cieľovú stanicu skonštatuje: „Tam nestojíme. Budete musieť vystúpiť na ďalšej stanici a odtiaľ ísť iným vlakom.” Odpoveďou je spŕška nadávok. Sprievodca sa len usmial a išiel ďalej. Asi si vo vlaku zažil svoje. Chlapec s hundraním vystúpi. V kupé sa rozhostí ticho.

Ja s chlapmi súhlasím. Žijeme v 21. storočí v naozaj hrozných podmienkach. Mnohí bez elektriny, sociálnych istôt či nádejou na lepšiu budúcnosť. Väčšinou naša snaha niečo zmeniť končí nadávaním na vlády, spoliehaním sa na nasledujúce voľby, ale zjavne to nepomáha a problémy pretrvávajú, alebo sa menia na iné. Riešenie je projekt Tvorivá spoločnosť, platforma, v ktorej je najvyššou hodnotou život človeka. Každého. Aj Tibiho, aj mladého chalana, aj jeho mamy. Je to možnosť. Má však jeden háčik. Jej vytvorenie si vyžaduje konanie každého človeka. Inak to ostane ako v tom vtipe:
Kto chce zmenu? Všetci.
Kto chce niečo pre ňu urobiť? Zostalo ticho.”

M., účastníčka projektu Tvorivá spoločnosť

zdroj:creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 643194x
Priemerná čítanosť článkov: 1979x

Autor blogu