Založ si blog

Koľkokrát si utiahneš opasok, toľkokrát sa budeš mať potom dobre

Naša suseda chodieva s nami na nákup pravidelne raz za týždeň. Zvezie sa v našom aute a nákup jej dovezieme až pred dvere domu. Je dôchodkyňa a pravidelne nakupuje rovnaké položky, na ktoré si zvykla. Dobre si teda pamätá za akú sumu a koľko toho nakúpila pred pár mesiacmi. Teraz jej za rovnaké položky vyskočila suma na bločku o 20 Eur viac, nekupovala nič navyše. Len si ťažko povzdychla s predstavou, že to isté sa jej deje s účtom za elektrinu a za plyn. Vstupná cena energií, ktoré sú potrebné pri výrobe všetkých potravín a tovaru určuje ešte vyšším tempom predajnú cenu tovaru a samozrejme aj služieb. Každý platí viac a za svoj tovar a služby teda potrebuje dostať viac. 

Za rovnaký úkon vyššia cena

To sme pocítili napr. aj pri servise plynového kotla. Za rovnaký úkon a čas vyššia cena. Nečudovala som sa, veď aj jemu stúpli ceny tak ako nám všetkým… a potrebuje viac zarobiť, aby uživil seba a svoju rodinu. Od nežnej revolúcie nám každá nová vláda sľubuje, že ak si na pár rokov utiahneme opasky, potom už bude dobre. A my len uťahujeme a uťahujeme a to „dobre“ je v nedohľadne.  Vieme byť ako národ vynaliezaví a šetrní, zmenili sme už niekoľkokrát správanie pri nakupovaní, ale mnohí môžu nakupovať už len to najlacnejšie a teda nekvalitné. A čo tak prídelové lístky? Aj tie tu boli v povojnovej histórii, možno ste ale nevedeli, že vláda je aj v tejto dobe na to pripravená.

Potraviny na splátky

Vo Veľkej Británii išli ceny potravín hore o 20% a istá potravinová sieť v spolupráci s neziskovou organizáciou zaviedla nákup potravín na splátky.  Ľuďom, ktorí túto službu v podobe špeciálnych kreditných kariet využívajú, to zatiaľ vyhovuje. Kredit má nastavený systém a limit a môže sa využiť najviac 6x ročne. Nákup splácajú týždenne v určitej výške … Možno je to dočasná pomoc, ale povedzme si pravdu, je to v poriadku? Skutočný dôvod všetkých týchto nárastov cien nie je vôbec jasný, veď ceny začali stúpať ešte na jeseň minulého roku. Tých „oficiálnych“ dôvodov by sa našlo hneď niekoľko, niektoré v tomto formáte spoločnosti aj opodstatnené, ale v konečnom dôsledku to tak vôbec nemusí byť. Máme predsa toľko technológií, ktoré by sa mohli použiť na eliminovanie a nápravu súčasnej krízy, ktorá už má niekoľko vrstiev a menovateľov. Nie je ich však možné zaviesť  vo veľkom z jediného dôvodu – zneužitie moci človeka nad človekom. 

Pretože mnohí si ešte stále nechcú pripustiť jeden holý fakt – v tejto spoločnosti život človeka nemá žiadnu hodnotu. Každý si považuje akurát tak svoju vlastnú… Keď sa nad tým zamyslíme a príjmeme skutočnosť, že zmena je možná – ak naozaj chceme, veľmi rýchlo vytvoríme spoločnosť, kde všetky krízy, nielen potravinové budú minulosťou. Stačí, aby sa o možnosti vybudovania Tvorivej spoločnosti dozvedel každý jeden človek bez výnimky, aj ty – čítajúci tieto riadky.

J.

zdroj:creativesociety

Kto nám vnucuje, čo si máme myslieť?

22.04.2024

Pokračujeme v odhaľovaní šablón tzv. architektov vedomia cez úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je hlavne očierňovať určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl [...]

Kto manipulujte verejnou mienkou?

20.04.2024

Paradox dnešnej doby? Máme úplne legálne organizácie, ktorých cieľom je špiniť určité skupiny. V nadväznosti na videosprávu Dr. Egona Cholakiana, v ktorej odhalil prácu tajného zoskupenia odnože bývalej KGB a jej pôsobenie v rôznych krajinách sveta na ľudí cez manipuláciu verejnej mienky, sa uskutočnil okrúhly stôl „Slovensko a jeho [...]

Ako sa jednoducho ovplyvňujú voľby

17.04.2024

Pokračujeme v rozkrývaní práce tajnej organizácie, ktorá vznikla z bývalej sekcie KGB a pôsobí po celom demokratickom svete. Zo správy Dr. Egona Cholakiana, ktorý v týchto dňoch verejne odkryl informácie a fakty, uvádzame úryvok o práci a vplyve tejto organizácie na Ukrajine: „Výstižným príkladom využívania siete mediálnych agentov KGB [...]

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Na proteste proti zásahom do RTVS a 2. dôchodkového piliera sa zišli tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 20:40

Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Tvorivá spoločnosť

Štatistiky blogu

Počet článkov: 325
Celková čítanosť: 645711x
Priemerná čítanosť článkov: 1987x

Autor blogu